Gratis boekhoudprogramma voor vereniging (of VVE)

Zoek je een gratis boekhoudprogramma voor een vereniging of vve (vereniging van eigenaren)? Dat kan. Er zijn veel gratis boekhoudprogramma’s. Wij zochten hiertussen naar het beste boekhoudprogramma voor de administratie van een vereniging.

Als je een succesvolle snelgroeiende onderneming hebt, dan heb je waarschijnlijk ook wel wat geld over voor een boekhoudprogramma. Zeker als deze daarmee ook wat extra mogelijkheden biedt. Denk aan een goede urenregistratie voor medewerkers, of kilometerregistratie voor de zakelijke rittenadministratie. Daarnaast werk je dan misschien met meer mensen aan de administratie en is het fijn als je goede grafieken en gebruikersrechten kunt instellen.

Gratis boekhoudprogramma voor kleine vereniging

Voor dat soort zaken heb je waarschijnlijk wel wat geld over. Maar wat nu als je alleen een kleine vereniging van eigenaren hebt dan heb je dat soort functionaliteiten misschien helemaal niet nodig. Als jij alleen met vijf andere appartementen de kosten van een trappenhuis, dak of liftruimte wilt bijhouden dan is een simpele administratie voldoende. Een gratis boekhoudprogramma is dan een oplossing.

Ook voor andere kleine verenigingen, zoals een carnavalsvereniging, kleine buurtclub, of loterijvereniging zoek je liever naar een gratis boekhoudprogramma dan dat je maandelijks abonnementskosten wilt betalen voor een zeer uitgebreid boekhoudpakket. De kans dat verenigingen zoals deze opeens gaan groeien is klein en meestal is de administratie ook zeer overzichtelijk. En dus zoek je een oplossing die geen extra geld zoekt. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden

1. Gratis boekhouden via Excel
De meeste kleine verenigingen boekhouden via Excel. De inwerkperiode is klein, iedereen kan de boekhouding later overnemen en de kosten van Microsoft Office heb je meestal gemaakt dus op deze manier kost het je niets extra’s. Online zijn er diverse Excel boekhoudsjablonen te vinden waarmee je zelfs extra snel kunt starten en je niet zelf alles vanaf nul hoeft te beginnen. Toch kan een boekhoudprogramma wel meerwaarde bieden. De kans dat je zelf verkeerde berekeningen maakt in Excel is groot. Een tikfout of verandering van belastingwetgeving kan ervoor zorgen dat je hele administratie opeens niet meer klopt. Bij een boekhoudprogramma is dat toch beter geregeld.

2. e-Boekhouden
e-Boekhouden is een van de marktleiders in ons land. Het bestaat al jaren en is dus zeer uitgebreid qua functionaliteit. Het heeft zelfs een speciale versie van haar boekhoudprogramma voor verenigingen maar deze kost 9,50 per maand. Hierop is wel een flinke korting mogelijk als je op je website vermeldt dat je gebruikmaakt van e-Boekhouden. Maar gratis, is dit dus niet.

Momenteel hebben ze wel een actie van het boekhoudprogramma voor zzp’ers waarmee je 15 maanden gratis mag boekhouden. Deze is minder geschikt voor een vereniging en biedt bijvoorbeeld geen opties voor een ledenadministratie of andere zaken die een sport- of muziekvereniging hebben, maar als boekhoudprogramma voor een kleine vve is ook dit pakket wel geschikt. Op deze manier maak je het eerste jaar dus helemaal geen kosten voor je administratie. Meer informatie op: e-boekhouden.nl

3. GNU Cash of osFinancials
In de cloud wordt veel gewerkt met opensourcesoftware. Indien je hier al veel gebruik van maakt dan is een opensource-boekhoudprogramma misschien ook wel wat voor jouw vereniging. Bekende oplossingen zijn GNU Cash en osFinancials. Je mag hier gratis gebruik van maken en deze zijn soms zeer uitgebreid. Al heeft ook hier een gratis boekhoudprogramma wel zijn nadelen. Zo is het bij opensource helemaal aan jou om te zorgen dat je de software eigen maakt en bijhoudt. Hier zit geen commercieel bedrijf achter die zorgt dat de software altijd aan de regels voldoet of die je kunt bellen als je vragen hebt, dus je bent zelf niet alleen verantwoordelijk voor de ingevoerde data, maar ook voor de berekeningen of veiligheid van de software.